Fotograf Jakob Kjøller

Blog

Portræt og livsstils fotograf

Kom på Nettet del 4 – SEO 101

Portraet-Dan-Tejsner-LowKey.jpg

Det er lidt tids tiden at jeg sidst har skrevet en artikel om at komme på nettet, men jeg har har haft rimeligt travlt og det tager desværre tid at skrive artiklerne. Men for at komme lidt videre, så tager jeg hul på Search engine optimization også bedre kendt som SEO, da det kan bruges på nuværende sites, gallerier mm.

Nå du skal findes ude på nettet, f.eks. via Google, så skal din side søgemaskine optimeres. I bund og grund så er det ingen sag at gøre sit site relativt let tilgængeligt i søge resultaterne.

Der er en grund regler man skal huske, søgemaskiner kan ikke læse billeder og kun til dels skal de læse flash filer.

De de er gode til er at læse tekst og følge links, men det kan de også finde ud af. Så det man skal huske er at bruge de forskellige værktøjer som HTML giver dig, samt bruge korrekt navngivning på sider og billeder.

Nå man navngiver, så skal man huske at bruge "-" stedet for " " og æøå skal også erstattes med ae oe aa, for desværre så kan vi ikke være sikre på at modtageren har et dansk tastetur.

Og man bør heller ikke bruge en masse underlige tegn i navn givningen, kun bokstaver, tal og "-".

Sider

Nå vi nu skal lave et site, med et galleri. Så er der mange der formodentligt vil kalde siden galleri.html, og det er egentligt også et godt navn.

Men har man et niche galleri. Så kan man være lidt mere konkret og kalde det portraet-galleri.html, så bliver man lidt mere specifik og det giver søge maskine lidt mere at indeksere og dit galleri vil nu også blive ramt af søge ordet "portræt".

Eller vil jeg være helt konkret, så kan det hedde jakob-kjoeller-portraet-galleri.html, for så giver jeg virkelig søge maskine noget at tænke over.

Links

Nå man laver et link, på en side så er det vigtigt at huske at bruge "titel" atributten. Titel kan bruges af søgemaskiner, til at fortælle lidt om hvad det det link peger på.

Billeder

Billeder er for os fotografer nok det vigtigste, at vise frem. Derfor så skal navngivningen også være korrekt her (jeg ved godt at mine halter :))

Her her jeg f.eks. et billede af en kollega, billedets navn er noget ala. 2009-08-12-17-15-55.jpg, det er datoen det er taget, det er min standart navngivning ved import, og det gør billedet dejligt unikt i mit system.

Portræt af Dan Tejsner

Problemer er at det også gør det temmelig usynligt på nettet, søge maskinerne ser det og indeksere det.

Men jeg kan ikke bruge den indeksering til noget, da der formodentligt ikke er nogle der søger på en dato og derved bliver mit billede ikke vist i google.

Nu hedder fyren Dan Tejsner og det er et lowkey portræt, det er alle tre ting meget specifikke ting og brugbart for søgemaskiner. Så derfor har jeg omdøbt mit billede til: Portraet-Dan-Tejsner-LowKey.jpg, på den måde så har søge maskiner nogle at arbejde med og der er en real chance for at mit resultat kommer frem ved søgninger på ordene "Dan, Tejsner, Portræt, Lowkey".

Ligeledes så skal man huske beskrivelser til Titel og alt tagget, for udfylder du dem, så har søge maskinerne endnu mere at arbejde med. Men husk at være præcis, brug beskrivende ord ala. "hund, bil, sol, mm."

Et eksempel på et "korrekt" implementeret billede tag:

<img title="Portraet-Dan-Tejsner-LowKey" src="/wp-content/uploads/2010/04/Portraet-Dan-Tejsner-LowKey.jpg" alt="Portræt af Dan Tejsner" width="520" height="345" />

Det samme gælder for logo mm. på din side, brug dit navn, firmanavn mm.

Flash

Kort om flash, skal du optimere din side til søgemaskiner, så undgå for meget flash. Google kan læse tekster i det nu, men det er ikke optimalt.

Man kan sige meget, meget mere om SEO, men jeg vil stoppe her, for gør du overstående, så kommer du langt. Og vil du højere op på listen, så skal du nok ud og købe dig til søgemaskine optimering.

En bonus ting, gør du alt overstående, så optimere du også dit site til bla. synshandikappede og derved gør siden mere tilgængelig og forståelige for dem.

Jeg håber at det hele gav mening :)